Skip Navigation LinksCV-Theo-Richel

CV Theo Richel

Theodorus Eric Richel Geboren: 8 mei 1954 te Amsterdam

Adres: Damstraat 19, 4401 AA Yerseke,
tel. 0113-330030,
e-mail theo@richel.org
Gescheiden december 1992 Juli 1997 getrouwd met José van der Kaaij.
Vader van twee dochters en twee zoons. een Engelse versie van dit cv staat op www.richel.org/resume 

1972 Einddiploma Havo

1972 - 1974 Leerling verslaggever Provinciale Zeeuwse Courant,

1974 - 1975 Studie lerarenopleiding Nederlands

1975 - 1980 Werkzaam bij de Vereniging Milieudefensie te Amsterdam Eerst als coördinator van de landelijke aktie 'Water-Alarm' (slogan: 'Kranig met water'), later als algemeen voorlichter/uitgever/redacteur. Medeorganisator van acties ter promotie van kringlooppapier en ter sluiting van kerncentrales (opvattingen sindsdien nogal gewijzigd).

1981 - heden Freelance wetenschapsjournalist. Veel radio- en schrijfwerk. Actief voor ondermeer Vara, VPRO, NCRV, Omroep Zeeland en diverse bladen in binnen- en buitenland. Bladen waar vijf of meer artikelen voor werden geschreven zijn: NRC Handelsblad, Het Vrije Volk, Het Parool, Man, Beter, Gezondheidsnieuws, Men's Health. 

Ervaringsgebieden:

Research (contacten met universiteiten in binnen- en buitenland, lezen van wetenschappelijke artikelen, opbouw van databases)

Public relations (mailingen, perscontacten opbouwen en onderhouden, organisatie persconferenties, woord voeren op radio en tv)

Produktie van tijdschriften en boeken (bedenken van onderwerpen, zoeken en vinden van auteurs, eindredactie, contact met vormgevers en drukkers).

Uitgebreide computer ervaring, schrijven van handleidingen, begeleiden van beginnende computergebruikers.

Schrijven (artikelen voor verschillende doelgroepen. Dagbladen, tijdschriften, advertorials, commentaarteksten voor radio en televisie, boekjes, reclameteksten, gebruiksaanwijzingen).

Radio (reportages, interviews, jingles) bedenken, maken, monteren. Algemeen produktie en regie van radioprogramma's

Televisie (research, produktiewerk, cameraregie en montage).

Organisatie grote evenementen (Bedenken van publieksattracties en uitvoeren daarvan. Contact met sponsors, technici, vrijwilligers, meewerkende organisaties. Promotie van het evenement via persconferenties en radio/tv).

Besturen en leiding geven Bij de Vereniging Milieudefensie en ook bij de grote evenementen dienden soms grote groepen vrijwilligers aan de slag gehouden te worden. Projectsgewijs huur ik freelancers in voor programmeer en documentatiewerkzaamheden. Gedurende enkele jaren was Education Amusante een stageplaats van de Akademie voor de Journalistiek in Tilburg. Bestuurslidmaatschappen: Vrienden van de Stinkende Roos, Stichting SOS-Papa, WgFMC van het Kon. Zeeuws genootschap voor Wetenschappen, Vereniging BAS.

Talenkennis Spreken: vloeiend Frans en Engels; Duits redelijk. Schrijven: Engels goed, Frans en Duits redelijk.